söndag 28 november 2010

Facebook

Jag har några sidor som jag kollar varje gång jag går ut på internet. Min webbmail, bloggen, facebook och familjeliv. Jag kollar dem utan att tänka på det. Facebook skulle jag kunna strunta i en miljon av gångerna men det sker per automatik. Jag kan inte sluta bli irriterad på alla dessa statuskopieringar. Det är som kedjebrev som man ska kopiera. För några dagar sedan stod det om en mamma som misshandlade sitt barn till döds. Barnet hade målat på hennes säng och när barnet var dött så såg hon att barnet skrivit -Mamma jag älskar dig. Det skulle man kopiera om man var emot barnmisshandel. Är jag för barnmisshandel då om jag skiter i att kopiera det? Undrar var det är för sjuk jäkla typ som kommer på dessa saker.

Idag sprids det något om att skadeståndet för mördade Engla var 75 000 kr och skadeståndet för en 14-årig flicka som blev våldtagen var 50 000 kr. Skadeståndet för Pirate Bay är 46 miljoner. Då ska man kopiera det om man tycker att Sveriges rättsystem är idiotiskt. Tror man då att Englas mamma skulle vara lyckligare med 46 miljoner?

Sen den jag avskyr mest. Att man är en så fin mamma som burit sitt barn, matat sitt barn. Funnits där, tröstat och bla bla bla. Inte vet jag varför man ska kopiera den. Jag blir bara så trött på alla dessa idiotiska saker.

Gå ut och gör något för att förändra det du tycker är fel i samhället istället eller tycker man att man gjort sitt om man kopierar sin status på Facebook?

2 kommentarer:

Robine sa...

Det är ett enkelt sätt att informera andra som inte har en aning om hur skruvat rättssystemet är. Att man tycker att ett brott mot storföretagen är värre än att våldta eller mörda är ju helt sjukt!! Det berättar för oss att pengar är viktigare än människoliv.
Att använda sig utav denna världsomspunna vägg är just ett sätt att sprida budet vidare och om det bara är en, två eller tre personer som ser detta och väljer att jobba aktivt för förändring så tycker jag att metoden nått sitt mål!
Detta handlar inte specifikt om föräldrarna till Engla eller männen bakom Piratebay - det handlar om vårat rättssystem.

Anonym sa...

Nja, fast det blir ju till att jämföra äpplen och päron.

Jag är ingen expert på juridik men som jag förstår det så är straffet för ditt brott den påföljd du döms till, exempelvis fängelse.

De åtalade i Pirate Bays dömdes till fängelse i 10 månader eller något i den vägen. Englas mördare Anders Eklund dömdes till livstids fängelse. Jag anser att Eklund förtjänar sitt livstidsstraff - eller skulle han ha dömts till något annat?

Men det ser väl inte lika bra ut i statusraden på Facebook om man skriver att mördare fick livstid i fängelse och brott mot upphovsrätten gav 10 månader. Inte alls samma tryck i den kommentaren så att säga.

Skadeståndet är sedan en ersättning för tillfogad sveda och värk mot motparten. Anser filmbolagen att de lidit skada värd 46 miljoner SEK av Pirate Bays agerande och domstolen dömt att beloppet är rimligt så är det ju så. Jag är inte tillräckligt insatt för att göra den finansiella bedömningen.

Sedan är det ju åt helvete att skadestånden för kroppslig skada är så små men att det ena beloppet är för lågt, vilket nog alla kan enas om, betyder ju inte per automatik att det andra är för högt.

En mer lämplig statusrad vore väl därför att kräva högre skadestånd för alla brottsoffer, men det skulle ju i förlängningen innebära högre skadestånd även till filmbolagen och storföretagen – eller skall vi börja göra åtskillnad på folk? Att om du tjänar mycket pengar och blir misshandlad så behöver du inte lika mycket ersättning som exempelvis någon som tjänar mindre. Då är vi verkligen ute på hal is. Rättssystemet skall vara opartiskt. Att förespråka straffsatser och skadestånd baserat på ålder, kön, hudfärg eller inkomst leder i förlängningen till ett riktigt otrevligt samhälle.

Sedan tycker jag även att domslutet mot Pirate Bay är diskutabelt på så många sätt men det är ju en helt annan diskussion.

/ Mats