lördag 19 januari 2013

Blir så ledsen

Läste precis en tidningsartikel som gjorde mig så ledsen. Tänker på mina barn och blir så rädd att något ska hända dem. Har kopierat den här under från ekuriren.se.

Mälarsjukhuset anmäls –
hemskickad 2-åring dog

 
Man kan inte få hjärnhinneinflammation två gånger, sa läkarna på Mälarsjukhuset och skickade hem pojken. De
hade fel. Några dagar senare dog barnet och nu anmäler föräldrarna sjukhuset till Socialstyrelsen.
Det var i november förra året som föräldrarna åkte in till akuten med sin febrige son. Han hade över 40-graders feber och kräktes.
Eftersom pojken vårdats för hjärnhinneinflammation ett år tidigare var föräldrarna oroliga för att det nu kunde vara samma sjukdom igen.
– Jag fick svaret att man inte kan få hjärnhinneinflammation två gånger, säger pappan som nu har begärt att Socialstyrelsen utreder vad som hände på Mälarsjukhuset.
Pojken fick Alvedon och fick ligga kvar på akutmottagningen i fyra timmar, skriver föräldrarna. Sedan skickades de hem med sitt barn.
Men läkarna hade fel.
Dagen efter hade sjukdomen förvärrats. Pojkens nacke stelnade och vid det andra besöket såg läkarna att det faktiskt rörde sig om hjärnhinneinflammation.
Han skickades till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, där han avled tre dagar senare.
– Vi tycker det var fel av akuten att skicka hem oss. De förlorade tio timmarna kanske kunde ha räddat min son, säger pappan i skrivelsen till Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen ska nu avgöra om läkarna gjorde fel när de skickade hem barnet. Men utredarna har redan konstaterat att sjukhusets rutiner är bristfälliga.
Kritiken gäller det första vårdtillfället, när samma pojke behandlades för hjärhinneinflammation ett år tidigare.
Det var på hösten 2011 och pojken var då ett år gammal. Den gången blev han inlagd i en vanlig sjukhussäng, innan han skickades till specialister i Stockholm. Dit borde han ha skickats omgående, anser Socialstyrelsen.
Enligt utredarna beror Mälarsjukhusets problem på att sjuksköterskorna och läkarna inte har tid att prata med varandra. De rutiner som finns följs inte och personalen är för okunnig: "Tre läkare under specialistutbildning samt en specialistkompetent läkare har uppvisat bristande kunskaper", skriver man i den första utredningen.
Inte heller de vårdinsatser som faktiskt görs håller måttet, skriver Socialstyrelsen.
Det är inte första gången som Mälarsjukhuset möter kritik för vården av små barn. I lördagens Eskilstuna-Kuriren kan du läsa om fler fall, och vilka åtgärder sjukhuset vidtagit.

Inga kommentarer: